Weganizm nie oznacza tego samego, co wegetarianizm. Czym się różnią te dwa pojęcia? Podczas gdy kuchnia wegetariańska pozbawiona jest mięsa (zarówno zwierzęcego jak i rybiego), kuchnia wegańska wyklucza wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, mowa tu również o serach, mleku czy jajkach. Kuchnia wegańska cieszy się coraz większą popularnością. I choć nie jest to obecnie trend, który dominuje w gastronomii, to jednak jest coraz bardziej zauważalny i z całą pewnością będzie zyskiwać na znaczeniu w przyszłości. A jak radzą sobie z kuchnią roślinną kucharze na Podhalu? Czy w stolicy Tatr można zjeść posiłki smaczne i pełne aromatu? Sprawdź, Zakopane kuchnia wegańska.
Jeszcze kilka lat temu ciężko było znaleźć na Podhalu lokal, który serwuje wegańskie jedzenie. Jednak i tu zaczęło się to zmienić. Coraz więcej restauracji wprowadza do swojego menu wegańskie dania. Teraz już roślinnym gotowaniem zajmują się nie tylko niszowi blogerzy, ale również – a może przede wszystkim – profesjonalni kucharze. Wielu robi to z ogromną pasją i zaangażowaniem, dzięki temu odkrywa nieskończony potencjał kuchni pozbawionej mięsa. Sporą ilość tradycyjnych dań kuchni polskiej da się przygotować z uwzględnieniem diety wegańskiej. Czasem jest to bardzo proste i polega tylko na wymianie jednego składnika w daniu, czasem wymaga więcej zaangażowania i umiejętności. Warto wspomnieć, że moda na weganizm, która dotarła do Polski, dba nie tylko o zdrowie człowieka, ale przede wszystkim o dobro zwierząt, które jeszcze do niedawna wydawały się bez szans wobec popytu na skórzaną odzież oraz luksusowe futra.
Chociaż lokali, które serwują dania wegańskie na Podhalu jest coraz więcej, przed przyjazdem warto zrobić listę restauracji, które chcemy odwiedzić. W wysokim sezonie mogą być bardzo oblegane dlatego, aby nie obejść się smakiem… Należy wcześniej zrobić rezerwację. Dobrze z góry zaplanować, gdzie będziemy jeść, aby nie szukać na szybko restauracji, kiedy już będziemy głodni.